Pusat-Latihan-Perubatan-JAWI

31 May 2008

Sos cili/tomato/thai HPA.

Bukan hanya sedap dan lazat tetapi jauh berhasiat daripada sos-sos yang lain dipasaran.Ini adalah kerana sos cili kita tidak menggunakan sebarang pewarna dan diproses terus dari cili dan tomato.

Perbuatan sebahagian besar industri sos yang memasukkan pewarna bagi mendapatkan kilauan merah cili boleh mendatang masalah kesihatan dalam jangkamasa yang lama.Pewarna dikatakan salah satu bahan yang menyebabkan belakunya kanser.Dalam ertikata yang lain pewarna tidak menjadi darah dan daging dalam tubuh badan.

Orang yang ada kanser payudara sangat bahaya dengan kehaziran pewarna terutama pewarna yang ada pada belacan/terasi(indon) kerana ia menjadi penggalak/pemacu(ind) pertumbuhan kanser.Inilah kesan pewarna dalam makanan dan kelebihan sos kita untuk kesihatan.InsyAllah.

No comments: